Bowling

February 1st, 2022

Det är inte svårt alls att börja bowla. Det finns bowlinghallar i nästan alla Sverige städer och i Kristinehamn har vi en mycket fin bowlinghall. Ta första steget och bege dig till bowlinghallen själv eller tillsammans med en vän. Du kommer att få mycket hjälp av den trevliga personalen för att komma igång med detta härliga spel. Ta på dig lediga kläder så att du kan röra dig smidigt. När du kommer till hallen kommer du att få instruktioner och du får också först prova ut ett par bra skor. Nästa steg är att hitta ett klot som passar dig bra. Det är inte så lätt att direkt hitta ett klot som passar. Du måste prova dig fram och om klotet känns för tungt eller för lätt så byter du. Snart kommer du att känna om det här är en sport som passar dig.Det allra trevligaste är att bowla i grupp. Om man är två stycken tävlar man enkelt mot varandra. Om man är fyra personer kan man spela i lag om två.

Utbildning

De flesta bowlinghallar kan hjälpa dig komma igång genom små introduktionskurser. Därefter tränar du på på egen hand för att nå de resultat du vill uppnå eller bara för att ha trevligt en stund och koppla av med ett spännande spel.Om du känner att detta är en sport som passar dig bra och om du vill lära dig mer eller kanske satsa på att bowla på elitnivå eller bli tränare kan du hitta en hel del kurser på Svenska Bowlingförbundets hemsida. Utbildningen inom förbundet sköts av Bowlingens Utvecklings Centrum, BUC och du kan hitta information om deras verksamhet här.BUC satsar mycket på ungdomar och att utbilda bra bowling-tränare. För tränare inom bowling ges tränarlicenser och det ordnas också många olika seminarier och utbildningar för att utbilda tränarna vidare. BUC satsar också mycket på ungdomar genom ett utvecklat samarbete med skolor och skolidrott. Man är också den instans som tar tillvara talangerna ute i landet.

Utrustning

Som amatörbowlare så behöver du egentligen ingen utrustning, i regel går det att låna det du behöver på bowlinghallarna. Men om du spelar lite mer seriöst så kan det ju vara lämpligt att investera i egen utrustning som du känner dig bekväm med. Då är det i första hand klot och skor som gäller att införskaffa. Skorna är ju uppenbara att de ska passa och vara bekväma, med klotet är det nästan likadant. Till ditt första klot så ska du bestämma vikt och så hur greppet (hålen) ska se ut, samt hur stora de skall vara.