När bowling möter poker
Ja du läste faktiskt rätt, när bowling möter poker. Rent spontant så låter det kanske rätt så märkligt, men låt oss förklara, för detta är en fantastiskt rolig twist på en vanlig bowlingkväll!
“Bowling side game”
Bowling side game kallas detta, eller sidospel om man så vill, för det inget vi bara hittat på, denna aktivitet finns faktiskt på riktigt och nu ska vi berätta hur den går till. Reglerna har vi hittat på bowling.about.com i artikeln “Bowling side game – Poker”. Där går det att läsa att reglerna för pokerbowling som vi väl kan kalla det på svenska, brukar variera något från liga till liga eller lag till lag, men grundstommen är densamma i alla varianter. För det första så utgår man från hur regelstrukturen ser ut i vanlig poker, så har du inte full koll på dessa så kan du först bara se till att läsa om reglerna här innan vi går vidare till hur pokerbowlingen fungerar.
Regler
Här kommer så ramverket för reglerna i denna aktivitet. Alla deltagare betalar en mindre (eller större om man nu har det tätt i plånböckerna), men vanligen så brukar “inköpskostnaden” till turneringen vara en dollar, så för att hålla fast vid den seden så tar vi väl minsta sedeln och säger att en tjuga är en lämplig svensk motsvarighet. Detta ligger sedan som grund för vinstpotten till den som senare står som vinnare av turneringen.När detta är gjort så blandar ni kortleken (inget fusk), och lägger på ett bord i närheten. Är ni fler än fem deltagare så kan det vara en idé att använda sig av fler än bara en kortlek. Lägg sedan kortleken eller kortlekarna på bordet med baksidan uppåt. Det är nu som spelet börjar – bowlingdelen alltså.Bowlingen går till precis som vanligt men med den enda skillnaden att varje gång spelare noteras för vad som på engelska heter “a mark”, vilket man på svenska exempelvis skulle kunna kalla för “streck”. Mer i klartext så betyder det att varje gång en spelare slår en strike eller en spärr så får hen plocka upp ett kort från bordet och spara detta. När de tio omgångarna av bowlingen är färdigspelad så väljer spelarna ut fem av de kort man fått plocka upp under bowlingen och sätter ihop den bästa möjliga femkortshanden. Den som så vinner i en runda femkort har vunnit potten man la tidigare.En liten twist på detta som man inte skrev något om på about.com, är något som vi då uppenbarligen själva kommit på och tycker är ett bra tillägg till ovanstående. Tillägget känner de som spelat “Kung och tölp” känner igen. Vi tycker att den som låg bäst till efter bowlingen ska ha en fördel av detta, så låt oss säga att ni är fyra deltagare så får ettan ge sina två sämsta kort till fyran och fyran måste ge ettan de kort hen frågar efter. Samma sak med tvåan och trean, men de byter bara ett kort emellan sig.